Engleski Hrvatski Njemacki Poljski
 

Destinacije

Janjina

Naselje u unutrašnjosti poluotoka Pelješca, smještena na najužem dijelu Poluotoka tako da je udaljena od obje obale svega 2 km.

U svojoj pršlosti Janjina predstavlja kako kulturni, tako i gospodarskki centar Pelješca (čak je i nazivana Malim Parizom).

Gospodarsku osnovu Mjesta čine vinogradarstvo, poljodjelstvo i maslinarstvo, pa je Janjina odredište prvenstveno namjenjeno gostima koji žele upoznati autentičan način života i lokalne običaje.

Povijest Janjine

Nakon 1941
II. SVJETSKI RAT, OPĆINA DUBROVNIK I LOKALNA VLAST DANAS

U II. Svjetskom ratu Janjina je bila pošteđena značajnijih rušenja i ljudskih gubitaka zahvaljujući mnogim ljudima, posebno tadašnjem župniku don Kosti Selaku i Ivu Morđinu Crnom, čiji se spomenik s grobom nalazi tik uz župnu crkvu. U Janjini su bili i Talijani i Nijemci.

Svjetovna vlast ukinuta je 1962. godine, nakon gotovo 500 godina, kada je Janjina uklopljena u sklop bivše općine Dubrovnik.

Nakon Domovinskog rata Janjina je bila u sklopu općine Ston iz koje je izdvojena 1997. godine kada je 13. svibnja, osnovana općina Janjina. Nakon sustavnog iscrpljivanja bogatog trgovačkog i obrtničkog središta koje je trajalo od završetka II. Svjetskog rata do ponovnog utemeljenja svjetovne vlasti, Janjina i njezina okolica su stagnirale i propadale.

Od 1997. godine započeto je sa obnovom važnijih institucija koje su temelj povratka i obnove života u Janjini i cjelokupnom kraju.

- ako Vas zanima povijest Janjine prije 1941.godine, korisna će Vam biti stranica Općine, www.janjina.hr
Southern Sun Skalinada Sreser Janjina Osobjava Drace Popova Luka
Privatni Smještaj  |  Povijest Janjine  |  Kako Doći
 
(c)2005 Turisticka zajednica Janjina, developed by TolTeam